BetonBETON

Kenmerk

Beton is een modern product dat zich makkelijk laat verwerken en na uitharding erg sterk is. Beton wordt veelvuldig toegepast in kunstwerken, beton zit namelijk in de architectuur verweven. Beton mortel wordt vervaardigd middels een mengsel van zand, grind, cement en water. De grijze kleur geeft een behouden beeld, terwijl een imposant lijnenspel ook mogelijk is.

Om een bepaalde uitstraling of andere eigenschap te verkrijgen kunnen er granulaat of kleurstoffen bijgevoegd worden. Door er bijvoorbeeld kunststofvezels bij te voegen zal de krimp meer geabsorbeerd worden. 

BetonBewerking materiaal

Beton wordt vaak in een bekisting gegoten, welke na droging van de beton weer wordt verwijderd. Het materiaal dat voor de betonbekisting of mal wordt toegepast loopt erg uiteen. Hout is het meest voorkomend. Zodra een hogere afwerkingseis of gecompliceerde vorm gemaakt moet worden zal vaak voor een alternatief gekozen worden, zoals polyester of gips.

Toepassingen

Beton wordt met name in de woning-, weg- en waterbouw gebruikt met constructieve doeleinden. Daarnaast wordt beton toegepast in architectonische bouwwerken, geometrische gevormde kunstwerken, of als hulpconstructies t.b.v raamopeningen gevuld met kunstglas. Esthetische waarden spelen dan een grotere rol.