GLAS 

Kenmerk

Als glas toegepast wordt krijg je er bijna altijd iets extra bij. Glas is transparant, waardoor de achtergrond meedoet in de beeldvorming. Als (zon)licht door het glas heen straalt geeft het altijd een reflectie op het achterliggende vlak. Een etmaal kent vele lichtsoorten, zonnig, bewolkt, schemering en nacht. Het glas laat zich door deze verschillende omstandigheden in positieve zin beïnvloeden. Een glazen kunstobject heeft door deze verschillende reflecties meerdere gezichten. Dit wordt versterkt doordat glas in vele kleuren te verkrijgen is, waardoor het grote aandacht op zich weet te vestigen. Glas verrast!

Materiaalsoort

Glas is te verkrijgen in diverse vlakglas soorten, aangevuld met een kleur en/of structuur. Glas voor een glasblazerij is vaak vervaardigd als half fabricaat. Het zijn ronde staven die in een glas oven versmolten worden.

Toepassingen

Glas kent vele kunst toepassingen. Glas is zowel binnen en buiten toepasbaar. Vaak wordt het in een raamopeningen geplaatst, maar kan ook toegepast worden als vrijstaand glasobject of als een gebruiksvoorwerp.

Uitvoering en bewerkingen op glas

Glas kan op diverse manieren verwerkt worden. Als enkele- of geïsoleerde beglazing, verlijmd op een oppervlak, glas in lood, glas in beton, samengesmolten glas of mond geblazen glas. Daarnaast kan het glas bewerkt worden. Denk hierbij aan brandschilderen, emailleren, zeefdrukken, zandstralen, buigen, etsen, slijpen of laser printen.

Veiligheidsglas

Glas dat in openbare ruimten toegepast wordt moet vaak uitgevoerd zijn als veiligheidsglas. Dit kan op diverse manieren gerealiseerd worden. Hardglas is wel de bekendste vorm van veiligheidsglas. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om glas te lamineren. Een optimale veiligheid is een combinatie van hardglas met gelamineerd glas.