KeramiekKERAMIEK

Keramiek kent vele toepassingen uitgevoerd in aardewerk, glas, steengoed en porselein. Keramiek is handmatig heel goed te verwerken waardoor het ook erg geschikt is voor de vervaardiging van kunstvoorwerpen zoals beeldhouwkunst, sokkels en aardewerk.

Kenmerk en verwerking

Keramiek laat zich, voordat het gebakken is, gemakkelijk bewerken. Bewerkingen zijn mogelijk middels boetseren, met de hand de klei in de juiste vorm kneden en het oppervlak met spatels bewerken. Een andere methode is om lappen klei aan elkaar te verbinden. Een derde mogelijkheid is om klei in een vorm te gieten of perstechnieken toe te passen. Na het drogen en bakken wordt het materiaal mechanisch bewerkt of met schuursponzen gepoleist. Het oppervlak van de keramiek kan na het bakken voorzien worden van schilderingen. Vaak worden de schilderingen op een eerder aangebrachte laag emaille geschilderd. Keramische objecten zijn goed bestand tegen vocht en kunnen hierdoor goed in een buitensituatie toegepast worden.
 

KeramiekMateriaalsoort

De grondstof die dient voor de keramiek is in vele soorten te verkrijgen. Er zijn vele recepturen voor verschillende toepassingen en kleuren.

Toepassingen

Keramiek wordt veel toegepast in de kunst. Voor zowel kunstwerken in de openbare ruimte, als voor beeldhouwkunst en in de vorm van keramische tegels zoals mozaïek.