MetaalMETAAL

Kenmerk

Metaal is een oersterk materiaal. Door haar grote taaiheid en treksterkte kunnen er ranke ontwerpen mee gemaakt worden. Metaal is vaak de verbindende factor voor de vervaardiging van kunstwerken. De oppervlakte behandeling is erg bepalend voor het uiterlijk van het kunstwerp. Edel metalen hebben vaak een glimmend uiterlijk, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben.

Toepassingen

Metaal is goed bestand tegen weersinvloeden, zoals vocht en temperatuur, waardoor het zowel binnen al buiten toegepast wordt. Veel toegepaste metalen in de kunstwereld zijn brons, RVS en staal. Brons wordt veel toegepast als gegoten beelden of andere gegoten voorwerpen zoals medailles of kandelaars. Gestandaardiseerde roestvrijstaal profielen en plaatmateriaal wordt veel toegepast voor kunstwerken in een buitensituatie. De uitvoeringen zijn erg divers, maar bijna altijd is het component roestvrijstaal de hoofddrager van het kunstwerk.

MetaalUitvoering en bewerkingen met metaal

Diverse metalen worden in gestandaardiseerde profielen vervaardigd of in gewenste vorm gegoten. Metalen zijn goed te bewerken: buigen, zagen, boren, snijden, gieten, slijpen, frezen. Vaak worden de metalen vanuit een digitaal aangestuurd machinepark bewerkt, uitgezonderd de gietwerkzaamheden. Bij deze bewerkingen staat het ambacht nog hoog in het vaandel. De eindafwerking is van groot belang van het uiterlijk en de oxidebestendigheid. Bij onedele metalen, zoals staal, zal er een eindbehandeling nodig zijn. Terwijl meer edelere metalen, zoals brons en RVS, vaak geslepen of gepolijst worden.