NATUURSTEEN

Natuursteen is in vele soorten te verkrijgen. Het heeft een grote diversiteit aan kleuren en eigenschappen. Het eeuwenoude gesteente heeft een groot toepassingsgebied. Oude bouwwerken zoals het Colosseum in Rome en de kathedraal in Chartres. In de moderne bouw wordt het veel toegepast in vloeren, raamdorpels en gedenkstenen. Zandsteen bijvoorbeeld is gemakkelijk te bewerken en wordt veelvuldig toegepast voor beelden en kunstobjecten. Belgisch hardsteen daarentegen is veel harder en minder makkelijk te bewerken. Het is erg geschikt als vloer- of gevelbekleding. Natuursteen wordt gewonnen in groeven of dagbouw. Het wordt vanuit de hele wereld geïmporteerd. Kalksteen en mergel zijn de enige steensoorten die in Nederland gewonnen worden. 

Bewerking

Een steenhouwerij heeft een machinepark om het natuursteen te bewerken. Daarnaast heeft een steenhouwer handgereedschappen tot zijn beschikking om handmatige bewerkingen op het steen uit te voeren.

Toepassing

Natuursteen is zeer geschikt om in een buitensituatie toe te passen. Het is bestand tegen water, zon, warmte en kou. Afgelopen eeuwen is natuursteen veelvuldig toegepast in kunstwerken. In de Sint-Pietersbasiliek in Rome staat het wereld beroemde beeldhouwwerk De Pietà van Michelangelo. Het beeld is uit marmer vervaardigd en stamt uit 1499. Het bevrijdingsmonument op de Dam in Amsterdam is in Nederland een bekend kunstwerk vervaardigd uit natuursteen. Op 4 mei 1956 werd het monument onthuld door koningin Juliana.