OVER MIJ

Elk proces is anders, niets hetzelfde, altijd bijsturen met de focus op het eindresultaat, iets moois maken, wat er toe doet. Dat is mijn uitdaging en daarin maakt kunst voor mij het verschil. Kunst legt een verbinding tussen mensen, het vertelt een verhaal waarin zij zichzelf kunnen herkennen. Kunstwerken produceren en een maatschappelijk doel dienen, het belang ervan heb ik in het begin van mijn loopbaan al ondervonden.


Gevormd

Bij de staalconstructiewerkplaats Hollandia maakten wij bijzondere bouwwerken, zoals Stadion Feyenoord in Rotterdam en Swiss Re Building in Londen. Ik had een rol in vele unieke productieprocessen en kreeg de kans mij te ontwikkelen van werkvloer tot kader. In het projectteam legde ik mijn eerste contacten met kunstenaars, waaronder Cor Kraat, met wie wij de Delftse Poort in Rotterdam bouwden. Het was hun bijzondere kijk op het leven die mij boeide.

Delftse Poort Cor KraatGegroeid

Een re-organisatie deed mij de volgende stap zetten in mijn loopbaan. In tegenstelling tot de organisatiestructuur bij Hollandia kwam ik nu in een platte organisatie, één waarin ik verantwoordelijk was voor de gehele aansturing van het realiseren van bouwwerken. Ik was op mezelf aangewezen en ontdekte er wat ik in huis had.

Geworden

Om deze kwaliteiten werd ik ook gewaardeerd bij Glasbewerkingsbedrijf Brabant in Tilburg, waar we o.a. glaskunstwerken vervaardigden. Ik droeg er tevens bij aan de ontwikkeling van nieuwe productieprocessen, hetgeen mijn materiaalkennis heeft verbreed en mijn inschattingsvermogen vergroot. In de samenwerking met kunstenaars kreeg ik toen meer een adviserende rol. De stap naar het zelfstandig ondernemerschap was dan ook een logisch gevolg. Nu ben ik de verbindende factor tussen opdrachtgever en kunstenaar, atelier en publiek. Een centrale rol die ik aan Cor Kraat te danken heb en met wie het in 1995 allemaal begon.

 

Ad van den Hoven
30 september 2014