Zeefdrukken

ZEEFDRUKKEN

Hoe het werkt

Zeefdrukken is een druktechniek die van origine gebruikt wordt voor grafische doeleinden, waaronder textielbedrukking, affiches en kunstdrukken op papier. Tegenwoordig is ook glas als drager aan deze lijst toegevoegd. Omdat glas anders moeilijk te bedrukken valt, biedt de zeefdruktechniek een uitkomst.

RESTAURATIE

Zeefdrukken is het meest geschikt voor het drukken in grote oplagen. Bij restauratie projecten komt het voor dat brandschilderwerk met een repeterend patroon moet worden hersteld of bijgemaakt. Dit monnikenwerk vraagt om uiterste precisie. De zeefdruktechniek is daarom uitermate geschikt om dergelijke decoratieve beschilderingen te herhalen.

GLASKUNST

Nu wordt de zeefdruktechniek op grote schaal industrieel ingezet. En in de kunstwereld is het zeefdrukken ook niet meer weg te denken. Vandaar dat deze toepassing op glas niet kon uitblijven. Zelfs voor het drukken in beperkte oplagen en op grootformaat loont deze bewerkelijke methode de moeite om afbeeldingen op glas over te brengen.

  • 2020

    Verwerking

    Met speciale zeefdrukpasta’s wordt een afbeelding door een zeefraster heen op het glas gedrukt. Dit zijn moderne emaillen op waterbasis, die voldoen aan de milieunorm om te mogen verwerken. Na droging worden de emaillen op hoge temperatuur in het glas gebrand.

  • 2020

    Realisatie

    KunstRegie heeft al een aantal mooie projecten mogen realiseren in deze ambachtelijke techniek. Eén daarvan is het glaskunstwerk 'Underwater Illusions' van Kim Zoutewelle, in samenwerking vervaardigd met zeefdrukken en glas-smeltwerk.

Heeft u nog vragen?

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.