R  E  S  T  A  U  R  A  T  I  E

ambachtelijke toepassingen

  • Glas-in-lood
  • Glas-appliqué
  • Beschermende beglazing

Glas-in-lood

Glas-in-lood leent zich bijzonder goed voor kleurrijke en kunstzinnige voorstellingen. Wanneer deze kunstuitingen als enkele beglazing geplaatst zijn, hebben ze een levensduur van 60 à 80 jaar. Met name de loodprofielen zijn aan veroudering onderhevig. Onder invloed van het weer wordt lood bros, de gesoldeerde verbindingen breken en het geheel verliest aan stevigheid, waardoor het glas-in-lood paneel uitzakt.
Restauratie
Gelukkig kunnen glas-in-lood panelen gerestaureerd worden. Wanneer dit tijdig gebeurt wordt verdere schade aan het glaskunstwerk voorkomen. Restauratie bestaat dan uit het vervangen van de loodprofielen, waarbij de stukken glas zoveel mogelijk worden hergebruikt. Kapotte ruiten worden in overleg met de opdrachtgever gelijmd, verbonden met een smalle loodlijn of vervangen door vergelijkbaar mond-geblazen glas. In dit laatste geval wordt van eventueel aanwezige brandschilderwerk dan een replica gemaakt.
Opdrachtgevers
In het atelier van KunstRegie worden veelvuldig glas-in-lood restauraties uitgevoerd. Dit doen wij voor particuliere opdrachtgevers, maar veel vaker nog voor professionele aannemers in de restauratie branche. Onze restauratie werkzaamheden omvatten daardoor het herstellen van glas-in-lood vensters van oude herenhuizen tot de waardevolle monumentale beglazing van kerken, kathedralen en andere bouwkundige monumenten.

Expertise

Of het nu eenvoudige naoorlogse glas-in-lood panelen betreffen of kerkvensters uit de 16de eeuw, KunstRegie beschikt over de deskundigheid om zowel organisatorisch als vaktechnisch dergelijke restauraties te verzorgen. In het ruim opgezette, volledig uitgeruste atelier met zijn vakkundig opgeleide ambachtslieden kunnen dan ook grote projectmatige restauraties worden uitgevoerd.
Restauratieprojecten waaraan KunstRegie heeft gewerkt zijn de Domkerk in Utrecht, de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, het stadhuis van Klundert en de Sint-Janskerk in Gouda.

Glas-appliqué

Glas appliqueren is een relatief jonge en daardoor minder bekende vlakglas bewerking. Het is een techniek die na 1945 door kunstenaars veelal werd toegepast voor het realiseren van glaskunstwerken met een groot oppervlak. Bij appliqueren, dat letterlijk het aanbrengen van oplegwerk betekent, worden gekleurde stukken glas verlijmd op een blanke dragende ruit. 
Restauratie
Het restaureren van glas-appliqué vergt een gedegen vooronderzoek naar de toegepaste lijmsoort. Dat onderzoek richt zich met name op het oplossen of week maken van de lijm, zodat het glas kan worden losgemaakt van de drager. Enkel op deze wijze kan het glas worden hergebruikt en behoudt het kunstwerk zijn oorspronkelijke waarde. Gebroken of ontbrekend glas wordt opnieuw gesneden uit gelijksoortig glas, zoals mond-geblazen ‘echt-antiek’ glas.
Replica
Een andere methode om glas-appliqué te restaureren is het maken van een replica. Het bestaande kunstwerk wordt dan in zijn geheel vervangen. Een opdrachtgever kan hier uit kostenoverweging voor kiezen. Het maken van een replica is goedkoper dan het investeren in het onderzoek ter behoud van het glaskunstwerk, waarvoor uit specifiek culturele, esthetische of historische overwegingen wordt gekozen.

Onderzoek

Glas-appliqué, of beter gezegd de lijmen die voor het appliqueren gebruikt worden, staan voortdurend bloot aan zonlicht, temperatuurwisselingen en vocht. In samenwerking met Lisya Biçaçi, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, onderzochten wij in 2007/2008 moderne en nieuwe lijmsoorten, op eigenschappen als hechting, rek, UV- en weerbestendigheid. Na het duurtesten van een aantal geselecteerde lijmen kwamen de siliconen producten als beste naar voren.

KunstRegie heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het realiseren en restaureren van glas-appliqué. De ervaring die in de loop van de jaren is opgedaan resulteert in grote kennis van de beschikbare lijmen, die ieder afzonderlijk hun specifieke kwaliteiten hebben en zowel in binnen- als buitensituaties toegepast kunnen worden.

Beschermende beglazing

Beschermende beglazing wordt voornamelijk toegepast ter bescherming van waardevolle glas-in-lood ramen. De bescherming tegen vuil, vandalisme en weersinvloeden verlengt de levensduur van het glas-in-lood, waardoor een uiteindelijke restauratie met vele jaren kan worden uitgesteld.
Comfortverhogend
Maar er zijn meer redenen om te kiezen voor beschermende beglazing. Naast de bescherming van het glas-in-lood verbetert het de isolatiewaarde van het raam. Het neemt de vaak storende koudeval bij grote raampartijen weg en daarmee ook de tochtstroom over de vloer. Een bijkomend voordeel van beschermende beglazing is de reductie van omgevingsgeluiden. Al met al werkt beschermende beglazing comfortverhogend voor de ruimte waarbij het wordt toegepast.
Soorten glas
KunstRegie adviseert en voorziet in verschillende soorten beschermende beglazing:
- standaard gelaagd glas
- monumentaal getrokken glas voorzien van een veiligheidsfolie
- monumentaal getrokken gelaagd glas
- gestructureerd ontspiegeld gehard glas
- gestructureerd ontspiegeld gehard gelaagd glas
- mond geblazen ‘echt antiek’ glas (Goethe), ge-appliqueert met float (gehard) glas

Adviseren en ontzorgen

Omdat elk glastype specifieke eigenschappen bezit, helpt KunstRegie opdrachtgevers in het maken van de juiste keuze. Afgestemd op hun wensen voor bescherming kunnen verder alle benodigde werkzaamheden worden uitgevoerd. Vanaf het leveren en monteren van de metalen constructie om de beschermende beglazing in op te nemen, tot aan de productie en het plaatsen van de beschermende beglazing.

RESTAURATIEPROJECTEN

Heeft u nog vragen? 
Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.