Glas-in-lood

GLAS-IN-LOOD

Hoe het werkt

Glas-in-lood leent zich bijzonder goed voor kleurrijke en kunstzinnige voorstellingen. Wanneer deze kunstuitingen als enkele beglazing geplaatst zijn, hebben ze een levensduur van 60 à 80 jaar. Met name de loodprofielen zijn aan veroudering onderhevig. Onder invloed van het weer wordt lood bros, de gesoldeerde verbindingen breken en het geheel verliest aan stevigheid, waardoor het glas-in-lood paneel uitzakt.

RESTAURATIE

Gelukkig kunnen glas-in-lood panelen gerestaureerd worden. Wanneer dit tijdig gebeurt wordt verdere schade aan het glaskunstwerk voorkomen. Restauratie bestaat dan uit het vervangen van de loodprofielen, waarbij de stukken glas zoveel mogelijk worden hergebruikt. Kapotte ruiten worden in overleg met de opdrachtgever gelijmd, verbonden met een smalle loodlijn of vervangen door vergelijkbaar mond-geblazen glas. In dit laatste geval wordt van eventueel aanwezige brandschilderwerk dan een replica gemaakt.

OPDRACHTGEVERS

In het atelier van KunstRegie worden veelvuldig glas-in-lood restauraties uitgevoerd. Dit doen wij voor particuliere opdrachtgevers, maar veel vaker nog voor professionele aannemers in de restauratie branche. Onze restauratie werkzaamheden omvatten daardoor het herstellen van glas-in-lood vensters van oude herenhuizen tot de waardevolle monumentale beglazing van kerken, kathedralen en andere bouwkundige monumenten.

  • 2020

    Expertise

    In samenwerking met verschillende ondernemers in de glasbranche maakt KunstRegie alle ambachtelijke en hedendaagse bewerkingen in het vlakglas mogelijk. Haar verbindende factor is een nieuwe tendens in de ambachtelijke sector.

  • 2020

    Restauratieprojecten

    Restauratieprojecten waaraan KunstRegie heeft gewerkt zijn de Domkerk in Utrecht, de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, het stadhuis van Klundert en de Sint-Janskerk in Gouda.

Heeft u nog vragen?

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.