G  L  A  S  K  U  N  S  T

nieuwe toepassingen

  • Glas-in-lood
  • Glas-appliqué
  • GLAS-SMELTWERK

Glas-in-lood

De traditionele werkwijzen van glas-in-lood lenen zich nog altijd uitstekend voor hedendaagse kunstuitingen in vlakglas. KunstRegie begeleidt kunstenaars en designers bij het maken van ontwerpen en het realiseren van hun eigen kunstopdrachten. Dit gebeurt zodanig dat het specifieke handschrift van de maker in het glaskunstwerk tot uitdrukking komt.
Begeleiden kunstenaars en designers
KunstRegie adviseert in de mogelijkheden van glas-in-lood. We wijzen op het gebruik van hoogwaardige materialen, het loodlijnenspel, verschillende glassoorten en de invloed daarvan op lichtdoorlating en kleurbeleving. Daar waar nodig worden technische werkzaamheden door onze vakkundig opgeleide ambachtslieden uitgevoerd. Zij denken mee en, indien van toepassing voor de realisatie van het ontwerp, ook buiten de traditioneel gebaande paden.
Ontwerpen glaskunst
Naast begeleiding kan KunstRegie ook in eigen beheer ontwerpen verzorgen voor nieuw toe te passen glas-in-lood. Ook kunnen we u in contact brengen met een professionele glaskunstenaar, die gelieerd is aan ons atelier. Deze kunstenaar maakt dan met u een ontwerp en voert uw opdracht bij ons uit. Kunstenaar Marc Mulders bijvoorbeeld werkt wekelijks in ons atelier aan nieuwe glaskunstwerken.

Bewerkingen

Voor de diverse technieken die op vlakglas mogelijk zijn verwijzen wij u graag door naar onze webpagina over bewerkingen: brandschilderen, etsen, zeefdrukken, zandstralen, UV-verlijmen, smelten en printen.

Glas-appliqué

Glas appliqueren is een relatief jonge en daardoor minder bekende vlakglas bewerking. Het is een techniek die na 1945 door kunstenaars veelal werd toegepast voor het realiseren van glaskunstwerken met een groot oppervlak. Bij appliqueren, dat letterlijk het aanbrengen van oplegwerk betekent, worden gekleurde stukken glas verlijmd op een blanke dragende ruit. 
Formaat
In tegenstelling tot glas-in-lood panelen, welke aan maximale afmetingen gebonden zijn, is een glas-appliqué dat niet. De maximale afmeting van de dragende ruit is maatgevend voor het ontwerp. Dit maakt glas-appliqué uitermate geschikt voor toepassing in de hedendaagse architectuur, waarbij grote raamopeningen overspannen worden. KunstRegie realiseert zowel grote kunstopdrachten, die projectmatig worden uitgevoerd, als kleinschalige werken zoals bijvoorbeeld een grafmonument.
Uitvoering
In het ontwerp van een glas-appliqué kunnen naast diverse kleuren ook verschillende structuren glas worden verwerkt. Eventueel wordt het glas nog voorbewerkt met een brandschildering of zeefdruk. De glasstukken worden daarna glashelder verlijmd op de dragende ruit met tweecomponenten siliconenlijm. KunstRegie adviseert over de mogelijkheden van deze vlakglas techniek en verzorgt de productie van het glas-appliqué vanaf het inmeten tot en met de montage.

Onderzoek

Glas-appliqué, of beter gezegd de lijmen die voor het appliqueren gebruikt worden, staan voortdurend bloot aan zonlicht, temperatuurwisselingen en vocht. In samenwerking met Lisya Biçaçi, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, onderzochten wij in 2007/2008 moderne en nieuwe lijmsoorten, op eigenschappen als hechting, rek, UV- en weerbestendigheid. Na het duurtesten van een aantal geselecteerde lijmen kwamen de siliconen producten als beste naar voren.

KunstRegie heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het realiseren en restaureren van glas-appliqué. De ervaring die in de loop van de jaren is opgedaan resulteert in grote kennis van de beschikbare lijmen, die ieder afzonderlijk hun specifieke kwaliteiten hebben en zowel in binnen- als buitensituaties toegepast kunnen worden.

Glas-smeltwerk

Het glassmelten, in de branche beter bekend als glasfusen, is in de jaren zestig erg populair geworden onder kunstenaars en designers. Eigenlijk stamt het al uit de tijd van de Egyptenaren, maar door de ontwikkeling van het glasblazen is de techniek in de vergetelheid geraakt. Tegenwoordig neemt het in de glaskunst een belangrijke plaats in.
Toepassing
Glas-smeltwerk is het versmelten van stukken glas in een bepaald ontwerp en vindt zijn toepassing in de architectuur als gevelobject, en in de glaskunst als autonoom kunstobject. Het is ook mogelijk om glas in mallen te versmelten, om zodoende een 3D object te vormen. Bij het glassmelten wordt onderscheid gemaakt tussen tack-fuse en full-fuse, welke de gradaties van versmelting aangeven. 
Compatibel
Alleen wanneer de toegepaste glasplaten dezelfde eigenschappen bezitten kunnen we deze met elkaar versmelten. Om spanningen, en daarmee gemoeide breuk, in het smeltwerk te voorkomen gebruiken we bij KunstRegie glas met eenzelfde uitzettingscoëfficiënt en viscositeit. Hiervan zijn verschillende systemen in omloop. Wij werken veelal met ‘systeem 90’ van Bullseye Glass. 
Bullseye Glass
Bullseye Glass beschikt over een groot assortiment glasplaten, dat in diverse kleuren en diktes verkrijgbaar is. Daarnaast kent het systeem dat wij ervan gebruiken verschillende soorten glaspoeders, fritten en stringers om de ontwerpen nader mee vorm te geven.

In opdracht en eigen beheer

KunstRegie biedt ondersteuning tijdens het ontwerp- en productieproces van de glas-smeltwerken die in het atelier geproduceerd worden. We maken daarentegen ook ontwerpen in opdracht en eigen beheer ten behoeve van kunstobjecten, grafmonumenten en gestructureerde beglazing.

GLASKUNSTPROJECTEN

Heeft u nog vragen? 
Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.