Acht zonnebloemen kijken uit naar het licht

Begin dit jaar komt de opdracht binnen om een nieuw glas-in-lood raam te ontwerpen voor in het plafond van een trappenhuis. De opdrachtgever wil de rand van het bestaande paneel behouden en het nieuw te ontwerpen middenstuk daarop laten aansluiten. Omdat de stijl van dit kader aan de art nouveau raakt, wordt de opdracht gegund aan kunstenaar Jorn van Leeuwen.

Jorn heeft eerder in het atelier van KunstRegie gewerkt. Het sierlijke botanische lijnenspel, dat zo kenmerkend is voor zijn werk, komt ook in glas goed tot uitdrukking. Of beter gezegd in het loodnet wat het glas omringt. De uitdaging ligt in het maken van een ontwerp dat eer doet aan de Amsterdamse villa uit 1900, de oude omlijsting en de hedendaagse wensen van de eigenaar.

Als het eerste schetsontwerp beoordeeld is en naar believen aangepast, worden de kleuren gekozen en het glas uitgezocht. De keuze valt op kathedraal-glas vanwege zijn semi-transparante uitstraling en mystieke lichtdoorlating. Na goedkeuring vangt KunstRegie aan met het maken van een proefpaneel. Een deel van het nieuwe raam, dat bestaat uit een repeterend patroon met florale tekeningen, wordt 1:1 uitgevoerd. Het geeft een goed beeld van hoe het geheel er in het echt gaat uitzien en of de loodlijnen van het bestaande werk ‘naadloos’ overgaan in het nieuwe.

De laatste aanpassingen worden doorgevoerd, een laatste proefpaneel gemaakt en wanneer de aanvaarding van de opdrachtgever volgt, wordt het uiteindelijke ontwerp in productie genomen. Onder de artistieke begeleiding van Jorn van Leeuwen draagt glazenier Naomi van Spelde zorg voor het zetten van het glas in lood. Acht zonnebloemen sieren de vier panelen; stengels, bladeren en bloemknoppen verbinden het tot een gestileerde tuin. 

Vandaag is het glas-in-lood raam geplaatst en torenen de 8 zonnebloemen hoog boven het vier etages hoge trappenhuis uit. Ten slotte reiken hun zonnige kronen naar het licht.

Published by

Leave a comment