Landgoed Reuversweerd

Gedachten gevormd in glas

Eindelijk is het dan zover… Het glas-in-lood raam ‘Thought Forms’, ontworpen door Marc Mulders (naar Hilma af Klint), is vandaag geplaatst. Na een intensief productieproces, waarin gezocht werd naar de juiste beeldtaal en materialen, en het wachten op de restauratie van het landhuis op landgoed Reuversweerd, mag het resultaat er zijn.

In oktober 2020 wordt kunstenaar en glazenier Marc Mulders gevraagd om een glas-in-lood ontwerp te maken voor het landhuis op landgoed Reuversweerd. Eigenaar en ontwikkelaar Fred Janssen heeft zijn toekomstvisie voor het pand en landgoed vertaalt in een plaats van ontmoeting, gesprek, oefening en reflectie, met een park in hedendaags karakter. 

Het rijksmonument uit 1830 is in de Tweede Wereldoorlog bezet geweest en heeft toen zware beschietingen ondergaan. Een radicale restauratie moet het vervallen landhuis transformeren tot het empire kasteel dat het ooit was. Speciaal voor het nieuw te maken raam wordt een verdiepingshoge uitsparing in de gevel gemaakt, zodat het kunstwerk kan gaan bijdragen aan deze bewuste transformatie.

Door de samenwerking tussen Marc Mulders en KunstRegie B.V. (Ad van den Hoven, Peggy Hermans en Eline Laauwen) is een autonoom glaskunstwerk ontstaan. Het glas-in-lood raam bestaat uit verschillende bewerkingstechnieken: glas-appliqué, glas-smeltwerken en brandschilderwerk. 

Net als in zijn recente serie schilderijen ‘Hunt for Paradise’ verschijnen in het raam ‘Gestalten/Intruders’, die in sfeer en expressie de tijdgeest van nu duiden. Deze fabelachtige dieren hebben in en rondom hen heen elementen uit de natuur. Ze zijn geschilderd door gast-kunstenaar Eline Laauwen, a.d.h.v. Mulders’ aquarellen, in een smelttechniek met gemalen glaspoeders. We herkennen de Zon, de Iris en verschillende dieren, zoals de Ouroboros en de Vis, maar ook het Alziend Oog en het Joker-masker vindt je in het raam terug.

Marc heeft met emailleverf de Paddestoelen aangebracht, blauw dooraderd. Schimmels zijn in staat dode planten en dieren om te zetten in voedingsstoffen, ze transformeren de dood tot nieuw leven. Zo vormen ze een hoopvol baken. De overal terugkerende kleur blauw in het raam verwijst naar de kleur van de hemel, van de spiritualiteit, van geestelijke ontwikkeling, en refereert daarmee aan de missie van het gehele landgoed.

Project details

  • Glaskunst
  • Glas-in-lood
  • Glas-smeltwerk
  • Brandschilderwerk