Restauratie Domkerk Utrecht

Restauratie Domkerk Utrecht

De Domkerk in Utrecht is gerestaureerd. Sierbogen, gevels en glas-in-lood ramen zijn onder handen genomen. KunstRegie verzorgde de glazenierswerkzaamheden aan dit gotische monument uit de 14e eeuw.

Het werk betrof de 5 glas-in-lood ramen in de westgevel van de zuiderkapel, het Noordertranseptraam met voorzetbeglazing en het glas-in-lood van één van de traceringen in de westgevel van de kerk.

De ijzeren brugstaven, die het glaswerk ondersteunen, waren geroest en hadden het natuursteen aangetast. Om dit te kunnen herstellen zijn het Noordertranseptraam en het glas-in-lood van de tracering verwijderd. Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om de ramen resp. te reinigen en opnieuw te verloden. Vanwege lekkage moesten de 5 glas-in-lood ramen in de westgevel van de zuiderkapel opnieuw verlood worden.

Het in 1936 geplaatste ‘Profetenraam’ in het Noordertransept is ontworpen door Richard Roland Holst. Hij hield hiervoor de bouwstijl ‘Amsterdamse School’ (art deco) aan en benadrukte daarmee de gemeenschapskunst. De vier profeten Mozes, Aäron, David en Elia staan paarsgewijs onder elkaar, minder strak en symmetrisch en daardoor losser en speelser dan de Evangelisten in het Zuidertranseptraam.

De geschiedenis en historische waarde van het glas-in-lood maken dit soort restauratiewerkzaamheden tot de meest bijzondere in ons glasatelier.

Comments are closed.