Raam 40 terug in Sint Jan

Raam 40 terug in Sint Jan

Glas-in-lood raam 40 is weer teruggeplaatst in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. In de afgelopen maanden werd het door KunstRegie gerestaureerd. We zijn trots om aan dit raam te hebben mogen werken.

Raam 40 is het vijfde van de zes ramen in de noordelijke zijbeuk, links van de ingang van de Sint Jan. Op het raam staat het huwelijk, één van de Zeven Sacramenten, uitgebeeld – een ontwerp van Lambert Hezenmans, dat rond 1877 werd aangebracht. Na zoveel jaar was het toe aan restauratie, het lood was bros geworden en had aan stevigheid verloren. Het werd een intensief project.

Voorafgegaan door een uitvoerige opname en rapportage zijn in totaal 48 panelen gedemonteerd en opnieuw verlood. Maar er is meer gedaan dan dat. Ook het brandschilderwerk is hersteld, breukglas werd vervangen of gelijmd en met koudverf bijgewerkt. En eerdere restauraties zijn zo goed mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Na het herplaatsen zijn alle panelen voorzien van een beschermende voorzetbeglazing, om het gerestaureerde glas-in-lood te behoeden voor vandalisme en weersinvloeden. Deze beglazing bestaat uit monumentaal getrokken glas en is voorzien van veiligheidsfolie. Ook een product uit het glasatelier van KunstRegie. Extra koperen roedes geven het geheel nu meer stabiliteit.

Vol verwachting kijken we uit naar de restauratie van het zesde raam in de zijbeuk, dat – naar wij hopen – ook aan KunstRegie wordt gegund.

Comments are closed.