Brandschilderen

BRANDSCHILDEREN

Hoe het werkt

Brandschilderen op glas is een eeuwenoude techniek, die al sinds de Middeleeuwen wordt toegepast. Het is een bewerkingstechniek waarbij speciale verven op glas worden aangebracht en ingebrand, om met name glasvensters van illustraties te voorzien.

VERSCHIL

Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe toepassing zit in de temperatuur waarop de verven worden ingebrand. Bij de restauratie van gebrandschilderd werk (eigenlijk wordt het kapotte glas dan vervangen door een nieuw stuk glas) is het belangrijk dat het oppervlak van het glas niet vervormt. Daarom wordt hier gekozen voor een relatief lage temperatuur (560 - 640ºC.). Voor het maken van glaskunst met smeltwerk is die vervorming vaak de intentie, vandaar dat het inbranden van brandschilderwerk bij smeltwerk op een hoge temperatuur gebeurt (vanaf 660ºC.).

MAAKPROCES

Bij restauratie werkzaamheden wordt gebroken gebrandschilderd glas, dat niet gerepareerd kan worden, dus vervangen door nieuw gebrandschilderd glas. We gebruiken hiervoor vaak mondgeblazen ‘antiek glas’, wat door het ambachtelijk maakproces de lichtdoorlating verlevendigt en een breed kleurenpalet kent. Brandschilderen is een bewerkelijke techniek, elke verf heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en inbrand-temperatuur. Contour verf, grisaille, zilvergeel en emaille worden in verschillende lagen opgebracht en ingebrand.

  • 2020

    Ambachtelijke en moderne techniek

    Bij KunstRegie houden vakkundig opgeleide glazeniers zich dagelijks bezig met het toepassen van deze bewerking. Dit doen ze op ambachtelijke wijze, met de kwast, onder andere bij het restaureren van glas-in-lood ramen voor kerken en monumentale woningen. Maar zij passen ook hedendaagse methoden toe, zoals airbrush en zeefdruk technieken, wanneer ze bijvoorbeeld glaskunst vervaardigen waarin smeltwerk wordt toegepast.

Heeft u nog vragen?

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.