Opfrisbeurt Koepelkerk Lierop gereed

In opdracht van de R.K. Parochie H. Franciscus te Asten werkte KunstRegie B.V. samen met Het Bouwbureau van bisdom ’s-Hertogenbosch, om de restauratie te verzorgen van vijf gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de Koepelkerk in Lierop.

Drie maanden lang is door vier medewerkers van KunstRegie gewerkt aan de 118 jaar oude ramen, die de vijftien geheimen van de rozenkrans verbeelden. Het glaskunstwerk, vervaardigd door Firma Nicolas uit Roermond in 1902, verkeerde in een matige tot slechte staat. Door ouderdom was het glas-in-lood verzakt, lood wordt door de jaren heen bros en de kit in de loodprofielen verpoedert. Het geheel had zijn samenhang verloren.

Eind 2020 is een begin gemaakt met het bouwen van het steigerwerk. Na het uitnemen van het glas-in-lood zijn de 20 panelen in het glasatelier van KunstRegie ontdaan van hun lood. Het gebroken glas is verlijmd of vervangen door nieuw gebrandschilderd glas. Na een nauwgezette schoonmaakbeurt zijn de panelen opnieuw verlood en afgelopen maandag herplaatst achter het hoogaltaar van de kerk.

Aan de buitenzijde van de herplaatste panelen is een nieuwe constructie aangebracht om de beschermende beglazing in op te nemen. Deze zal voor een behoorlijke verlenging van de levensduur van het oude glaskunstwerk gaan zorgen. Zo kijken we terug op een prachtige klus en kunnen we nog heel lang nagenieten van het resultaat.


Comments are closed.