Glas-appliqué

GLAS-APPLIQUÉ

Hoe het werkt

Glas appliqueren is een relatief jonge en daardoor minder bekende vlakglas bewerking. Het is een techniek die na 1945 door kunstenaars veelal werd toegepast voor het realiseren van glaskunstwerken met een groot oppervlak. Bij appliqueren, dat letterlijk het aanbrengen van oplegwerk betekent, worden gekleurde stukken glas verlijmd op een blanke dragende ruit.

In tegenstelling tot glas-in-lood panelen, welke aan maximale afmetingen gebonden zijn, is een glas-appliqué dat niet. De maximale afmeting van de dragende ruit is maatgevend voor het ontwerp. Dit maakt glas-appliqué uitermate geschikt voor toepassing in de hedendaagse architectuur, waarbij grote raamopeningen overspannen worden. KunstRegie realiseert zowel grote kunstopdrachten, die projectmatig worden uitgevoerd, als kleinschalige werken zoals bijvoorbeeld een grafmonument.

  • 2020

    Onderzoek

    Glas-appliqué, of beter gezegd de lijmen die voor het appliqueren gebruikt worden, staan voortdurend bloot aan zonlicht, temperatuurwisselingen en vocht. In samenwerking met Lisya Biçaçi, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, onderzochten wij in 2007/2008 moderne en nieuwe lijmsoorten, op eigenschappen als hechting, rek, UV- en weerbestendigheid. Na het duurtesten van een aantal geselecteerde lijmen kwamen de siliconen producten als beste naar voren.

Heeft u nog vragen?

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.